% Arabica coffee concept extends the vibrant living and cultural atmosphere of an alley environment into a café

% Arabica coffee concept extends the vibrant living and cultural atmosphere of an alley environment into a café

According toB.L.U.E. Architecture, the philosophy of Chengdu’s %Arabica is to “see the world through coffee” by providing a café space located in Chengdu’s historical and cultural landmark Kuanzhai Alley that provides opportunities for people to gather, communicate and fully experience the local urban culture.

Eiichi Kano

Extending the vibrant living and cultural atmosphere of the alley environment into the café, the architects renovated an existing building to create a dynamic public space that provides a rich and solid spatial experience.

Eiichi Kano

A busy commercial and cultural area, Kuanzhai Alley mainly consists of three northwest-southeast streets, which are connected by small alleys in a crisscrossed pattern. During the early stage of the Republic of China period, among the three main streets, the wider street was named “Kuan Alley” (Wide Alley), the narrower street was named “Zhai Alley” (Narrow Alley), and the one with a well was named “Jing Alley” (Well Alley). Jing Alley offers a relatively peaceful and tranquil atmosphere amid noise and bustle because it has shops only on one side and a street wall on the other.

Eiichi Kano

The existing project building is positioned next to a small square in the centre of Jing Alley. It features a traditional western-Sichuan residential architecture as a one-entry courtyard house. The house’s fabric includes a main room with a courtyard and rooms surrounding the other two sides. The southern and western façades feature traditional wooden storefronts that face respectively to Jing Alley and the square. The plain yet elegant grey bricks and black roof tiles add to the traditional appearance.

Eiichi Kano

Upon visiting the site, the architects decided to remove the glass roof in the atrium area, which had been added by a previous owner, to restore the building’s original layout. Further, they chose to remove the black paint on the surface of the columns to reveal the original colour and texture of the timber. The original timber was also reinforced with steel. After returning the building to its original layout, the architects transformed the entire courtyard into a simple and modern white pool.

Eiichi Kano

Upon entering, visitors are greeted by the calm water of the pool. The pool is surrounded by floor-to-ceiling glazing that brings natural light deep into the entire. Bar seating is positioned at the water’s edge so that guests can take in the courtyard. Around the pool, the architects designed a loop indoor street with two wide sides and two narrow sides, a nod to the characteristics of Kuanzhai Alley.

Eiichi Kano

Harmoniously blending with the surrounding, the floor of the looped street is made up of old grey bricks that are commonly seen in Kuanzhai Alley. Several of the seats are also made of grey bricks. Interior walls are also made from handcrafted bricks, with the material’s irregular surface suggesting a simple and natural texture.

Eiichi Kano

Finally, a modern pure white bar counter is introduced opposite to the entrance and pool under a light eave. Mimicking a roadside shop, the intention of the bar area is to enhance the street experience and feeling, contributing to the vibrant nature of old Chengdu.

Related Content
Latest News
Gesep House by Jaime Prous Architects mixes the cutting-edge with traditional farmhouse principles
Gesep House by Jaime Prous Architects mixes the cutting-edge with traditional farmhouse principles

The Gesep House by Jaime Prous Architects consists of five tangent volumes of different heights and...More

New Moët Hennessy workspace in Paris integrates company values with a contemporary working environment
New Moët Hennessy workspace in Paris integrates company values with a contemporary working environment

Covering a floor space of over 10,000 m² in the heart of Paris, Moët Hennessy’s...More

Brenac & Gonzalez & Associés redevelop iconic IBM complex and inter-company cafeteria outside Montpellier
Brenac & Gonzalez & Associés redevelop iconic IBM complex and inter-company cafeteria outside Montpellier

In the Montpellier suburb of Pompignane, a former IBM complex office has been redeveloped by the Cov...More

% Arabica coffee concept extends the vibrant living and cultural atmosphere of an alley environment into a café
% Arabica coffee concept extends the vibrant living and cultural atmosphere of an alley environment into a café

According to B.L.U.E. Architecture, the philosophy of Chengdu’s %Arabica is to “se...More

Multi-functional socio-cultural sports facility Pôle Simone Veil opens in Le Havre
Multi-functional socio-cultural sports facility Pôle Simone Veil opens in Le Havre

In Le Havre, France, Pôle Simone Veil is a multi-functional socio-cultural sports facility by...More

Multi-edged façade made of architectural bronze houses the documents of Cologne’s Historical Archive and the Rhenisch Picture Library
Multi-edged façade made of architectural bronze houses the documents of Cologne’s Historical Archive and the Rhenisch Picture Library

Housing the holdings of the Historical Archive and the Rhenish Picture library, a three-storey shell...More

Mario Cucinella Architects complete the solitary, serene, and monolithic Santa Maria Goretti Church
Mario Cucinella Architects complete the solitary, serene, and monolithic Santa Maria Goretti Church

Designed by Mario Cucinella Architects, the recently completed Santa Maria Goretti Church is situate...More

Wooden Cabin Town creates a fusion between building and natural cork oak forest
Wooden Cabin Town creates a fusion between building and natural cork oak forest

Located on an island in the West Sea of Lushan, Wooden Cabin Town by Shanghai Parallect Architecture...More

特色Products
特色项目