Bellbrae House

Bellbrae House

Architect
Wiesebrock Architecture
Location
Bellbrae, Victoria, Australia | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Ben Hosking
Product Spec Sheet

Element Brand Product Name
Ceiling Fans Big Ass Fans
Benchtops and splashbacks LAMINEX
Charcoal
Custom joinery MRT Cabinets
Moolap
Freestanding wood heater Nectre
Nectre N15 - Legs
Light fittings Masson for Light

Product Spec Sheet
Ceiling Fans
Benchtops and splashbacks
CharcoalbyLAMINEX
Custom joinery
MoolapbyMRT Cabinets
Freestanding wood heater
Nectre N15 - LegsbyNectre
Light fittings

Bellbrae House

Wiesebrock Architecture as Architects

The Bellbrae House, located in Bellbrae, is the realisation of a dream forever home that would serve its owners, and on occasion their extended family, as they enjoy their retirement years in this peaceful spot between Torquay and Anglesea along Victoria's rugged surf coast.

photo_credit本Hosking
Ben Hosking

The brief began for Bellbrae House as an alteration/addition to the existing house on the 10 acre rural site for the retired clients however after further investigation the house was deemed unsalvageable. The new house is within the footprint of the existing, responding to constraints on site that were to be retained including hay sheds, driveway, swimming pool and horse fencing.

photo_credit本Hosking
Ben Hosking

The key design response to the brief was to create two pavilions separated by a large deck. The main pavilion is a one bedroom house that the clients live in day-to-day and is the first form seen from the drive approach. The primary spaces of living, kitchen, dining and bedroom in this pavilion face north and open on to the deck. The utility spaces to the south include mud entry, tack room and laundry, cellar, pantry, ensuite and robe.

photo_credit本Hosking
Ben Hosking

第二,小馆房子两间卧室either side of a shared bathroom and kitchenette in the entry. This separate pavilion is aimed at providing the visiting children and grandchildren their own space that can be closed down and shut off from the main house to conserve energy and minimise cleaning. It is also used as a writers retreat when the children are not there allowing the client to get out of the house to complete their PHD. The positioning of this pavilion hides the water tanks and sheds from the main living pavilion and deck whilst still allowing a northern aspect.

photo_credit本Hosking
Ben Hosking

The deck is the main informal point of entry and frames valley and farm views and is a stage for outdoor living and entertaining throughout the year. For this project to be successful a Triple Bottom Line approach was adopted. The couple were retired so there was no room for budget blowouts or costly future maintenance. The house needed to work socially for two people, three families or a wedding for 100 guests. It also needed to respond to the client’s deep appreciation for preserving the natural environment and using less, including reusing salvaged items from the existing house.

photo_credit本Hosking
Ben Hosking

Material Used :
1. Exterior roof and wall cladding - Galvanised Steel Custom Orb
2. External timber – White Cypress pergola, decking and shiplap cladding
3. Windows - Powdercoated aluminium windows by builder
4. Internal wall and ceiling lining - Radiata pine plywood
5. Timber flooring - Feature grade Victorian Ash
6. Timber benchtop – Solid Red gum timber slab sourced by owner
7. Benchtops and splashbacks - Laminex ‘Charcoal’ with solid Vic Ash timber edge strips
8. Tack room timber bench seat made from Oregon beams salvaged from original house on site
9. Brick hearth - Recycled reds salvaged from original house
10. Fireplace - Nectre 15 freestanding wood heater
11. Custom joinery - MRT Cabinets, Moolap
12.吊扇,大屁股的粉丝
13. Light fittings - Masson For Light

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
亚博存款提款技巧
Nido II by Angelucci Architects features high level craft and traditional Italian detailing with a modern twist
Nido II by Angelucci Architects features high level craft and traditional Italian detailing with a modern twist

Taken from the Italian word ‘nido,’ meaning bird’s nest or kindergarten, the origi...More

Soaring aerial walkway welcomes passengers to the new International Arrivals Facility at Seattle-Tacoma Airport
Soaring aerial walkway welcomes passengers to the new International Arrivals Facility at Seattle-Tacoma Airport

Improving efficiency and elevating the passenger experience, the new and expanded International Arri...More

New Academy of Fine Arts at Uniarts Helsinki celebrates the history of its post-industrial context
New Academy of Fine Arts at Uniarts Helsinki celebrates the history of its post-industrial context

Designed by JKMM Architects, the architecture of the new Academy of Fine Arts at Uniarts Helsinki ce...More

Diller Scofidio + Renfro complete two ground-breaking buildings for the Columbia Business School
Diller Scofidio + Renfro complete two ground-breaking buildings for the Columbia Business School

Located on Columbia’s Manhattanville campus in West Harlem, the new home for the Columbia Busi...More

Repentigny Theatre by Les Architectes FABG expands the urban horizons of its community
Repentigny Theatre by Les Architectes FABG expands the urban horizons of its community

Part of a civic ensemble named the Repentigny Cultural Space, the new Repentigny Theatre in Repentig...More

Villa J-M offers a place of refuge that balances privacy with panoramic views
Villa J-M offers a place of refuge that balances privacy with panoramic views

On an exposed and windswept site, Villa JM by dreessen willemse architecten offers a place of refuge...More

Top 10 Trending Washbasins
Top 10 Trending Washbasins

Used to wash one’s hand and face, washbasins are both functional and intimate products, manufa...More

Carlsberg Office by C.F. Møller Architects adapts a modern office building with sensitivity to its historic, urban, and scenic surroundings
Carlsberg Office by C.F. Møller Architects adapts a modern office building with sensitivity to its historic, urban, and scenic surroundings

In the historic area of Valby Bakke, Copenhagen, a new central office for the Carlsberg Group by C.F...More