Neue Galerie Und Kasematten

Neue Galerie Und Kasematten

Architect
Bevk Perović arhitekti
Location
Wiener Neustadt, Austria | View Map
Project Year
2019
Category
Art Galleries
David Schreyer
Product Spec Sheet

Element Brand Product Name
Perforated aluminium corrugated sheets Aluform
Aluminium frame, anodized, glass door SCHÜCO
Interior lighting Esse-Ci
Aluminium and steel frame windows Forster Archiv- und Verkehrstechnik GmbH
Interior lighting SIMES
Steel frame and wing TORTEC

Product Spec Sheet
Perforated aluminium corrugated sheets
Aluminium frame, anodized, glass door
Interior lighting
Aluminium and steel frame windows
Interior lighting
bySIMES
Steel frame and wing
byTORTEC

Neue Galerie Und Kasematten / Neue Bastei, Wiener Neustadt

Bevk Perović arhitekti as Architects

What was the brief?

The project is a result of a competition held in 2016 that set the task of making the casemates, an ammunition storage structure of the medieval fortress accessible to the general public in the form of new cultural centre/exhibition venue for the small city of Wiener Neustadt.

photo_credit David Schreyer
David Schreyer

What were the key challenges?

The project deals with the issue of reconstruction and integration of historical layers into the life of the city - the historical complex, hidden for a long time, can be experienced and understood in its entirety, while accepting new programmatic definition.

photo_credit David Schreyer
David Schreyer

The area in front of the casemates is conceived as a gently sloping public square that connects the level of city to the semi-submerged level of the old structure, receiving visitors with a horizontally glazed ground floor. The visitor is then led through the maze-like - almost ‘piranesian’ structure of the old casemates, that have been transformed into an exhibition venue for the city.

photo_credit David Schreyer
David Schreyer

New multipurpose hall - a kind of Kunsthalle space, lit from above, happens at the end of the subterranean promenade, it provides a natural, contemporary conclusion of the complex. A gentle slope connects the space of the casemates back to the level of the Stadtpark, thus finishing the topographical outline of the complex - from the city, through subterranean historical layers of the fortress - back to the surface of the city and the green park.

photo_credit David Schreyer
David Schreyer

What materials did you choose and why?

The discipline of intervention is stressed though material definition of additions - the brick world of the historical structure is complemented and revealed through the cast concrete materiality of new additions - making the new and old visibly differ, yet appear united.

Team:
Structure engineer: Fröhlich & Locher und Partner
Mechanical installations engineer: Die Haustechniker Technisches Büro GmbH

Material Used:
1. Facade cladding: Cast concrete
Perforated aluminium corrugated sheets, nat. anodized, Aluform
2. Flooring: Brushed concrete
3. Doors: Aluminium frame, anodized, glass door, Schüco
Steel frame and wing, Tortec
4. Windows: Aluminium and steel frame windows, Forster
5. Roofing: Flat roof, gravel
6. Interior lighting: Different brands: Esse-ci, Simes, Vertigo Bird
7.室内家具:定制,主要是医学博士F and stainless steel furniture

Featured Projects
Latest Products
亚博存款提款技巧
Gesep House by Jaime Prous Architects mixes the cutting-edge with traditional farmhouse principles
Gesep House by Jaime Prous Architects mixes the cutting-edge with traditional farmhouse principles

The Gesep House by Jaime Prous Architects consists of five tangent volumes of different heights and...More

New Moët Hennessy workspace in Paris integrates company values with a contemporary working environment
New Moët Hennessy workspace in Paris integrates company values with a contemporary working environment

Covering a floor space of over 10,000 m² in the heart of Paris, Moët Hennessy’s...More

Brenac & Gonzalez & Associés redevelop iconic IBM complex and inter-company cafeteria outside Montpellier
Brenac & Gonzalez & Associés redevelop iconic IBM complex and inter-company cafeteria outside Montpellier

In the Montpellier suburb of Pompignane, a former IBM complex office has been redeveloped by the Cov...More

% Arabica coffee concept extends the vibrant living and cultural atmosphere of an alley environment into a café
% Arabica coffee concept extends the vibrant living and cultural atmosphere of an alley environment into a café

According to B.L.U.E. Architecture, the philosophy of Chengdu’s %Arabica is to “se...More

Multi-functional socio-cultural sports facility Pôle Simone Veil opens in Le Havre
Multi-functional socio-cultural sports facility Pôle Simone Veil opens in Le Havre

In Le Havre, France, Pôle Simone Veil is a multi-functional socio-cultural sports facility by...More

Multi-edged façade made of architectural bronze houses the documents of Cologne’s Historical Archive and the Rhenisch Picture Library
Multi-edged façade made of architectural bronze houses the documents of Cologne’s Historical Archive and the Rhenisch Picture Library

Housing the holdings of the Historical Archive and the Rhenish Picture library, a three-storey shell...More

Mario Cucinella Architects complete the solitary, serene, and monolithic Santa Maria Goretti Church
Mario Cucinella Architects complete the solitary, serene, and monolithic Santa Maria Goretti Church

Designed by Mario Cucinella Architects, the recently completed Santa Maria Goretti Church is situate...More

Wooden Cabin Town creates a fusion between building and natural cork oak forest
Wooden Cabin Town creates a fusion between building and natural cork oak forest

Located on an island in the West Sea of Lushan, Wooden Cabin Town by Shanghai Parallect Architecture...More