The Perch

The Perch

Architect
chadbourne + doss architects
Location
安妮女王、海ttle, WA, USA | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Kevin Scott
Product Spec Sheet

Element Brand Product Name
餐饮和副表 B&B Italia
Towel bars BRIZO
Windows & Doors - Entry Courtyard panoramah!®
Bed Wall FilzFelt
Fans - Entry Courtyard Big Ass Fans
Fireplace - Entry Courtyard Paloform

Product Spec Sheet
餐饮和副表
Windows & Doors - Entry Courtyard
Bed Wall
Fans - Entry Courtyard
Fireplace - Entry Courtyard

The Perch - A Haven on the Hill

chadbourne + doss architects as Architects

业主的设计纲要要求一个冒险sanctuary inspired by the forest, sea, and skies of the Salish Sea. Additionally, they wanted a house that would age well, support their active lifestyle, and adapt as they age. Occupying a corner lot in Seattle’s Queen Anne hill, the 5,500 square foot home opens to expansive west views of the sea and Olympic Mountains, while encircling a courtyard that encapsulates an idealized atmosphere of the Pacific Northwest.

photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott

The rigorous architecture modulates the experience of the natural and urban world beyond as well as the occupant’s desire for privacy or exposure. Entering through a large cedar gate into the board-formed concrete walled Courtyard, one is greeted
with the sights and sounds of a water feature with a lush island, walnut swings that float over the water, and a patio with fire pit that opens to Western views of the Sound. This transition from the outside world into the private realm reveals a
suspended steel and walnut staircase through a large three-story window wall. It welcomes visitors to venture in and up.

photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott

Exterior materials include concrete, zinc siding, painted aluminum panel, and western red cedar. These materials are selected for a timeless character and durability over time. Deep overhangs shelter exterior decks allowing for use in the
rain, protecting from warm summer sun, and allowing winter sun deep into the home. High performance windows and doors with narrow metal frames provide expansive views, access to outdoor spaces at every level, and natural ventilation.

photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott

Electrical needs are exceeded with a photovoltaic solar array on the flat roof.
The home is organized around the central courtyard with an east facing wing for Garage below and Guest spaces above, including a one-bedroom apartment for family, friends, or a future caregiver. An east roof deck allows for outdoor dining
sheltered from prevailing western winds.

photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott

A west facing wing houses the owner’s spaces including a Gym and Spa Bath at the ground floor; Bedroom, Bath, Office, and Sleeping Porch at the mid-level; and Kitchen, Scullery, Dining, and Living at the upper floor. Connecting the two wings is a circulation and service space that includes a Mudroom at the ground floor, Storage and Laundry above, an Elevator, and a suspended steel and walnut staircase illuminated by a linear skylight above.

photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott

Interior Materials reference the Puget Sound forests with walnut floors and cedar ceilings; the water with concrete, dark sintered stone, stainless steel, and blackened steel; and the sky with Bianco Treviso quartzite and white plaster finishes.
The panoramic glass facade puts nature on display. The landscape is everchanging with views of the Olympic Mountains on gloriously sunny days and urban vistas in the foreground when the fog hangs low.

photo_credit Kevin Scott
Kevin Scott

Completed in December 2020, the home has provided a healthy haven for the owner throughout the pandemic. With various indoor and outdoor spaces, the home offers places for rest, relaxation, work, exercise, and socially distanced gathering.

Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
亚博存款提款技巧
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find...More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis...More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi...More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch...More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe...More

25 best architecture firms in Mexico City
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary...More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
2022年5月22日 亚博存款提款技巧
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th...More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
2022年5月22日 亚博存款提款技巧
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci...More