The Relic Shelter - Fuzhou Teahouse

The Relic Shelter - Fuzhou Teahouse

Architect
Neri&Hu Design and Research Office
Location
No.95 Longting Road, Fuzhou, Fujian, China | View Map
Project Year
2021
Category
再保险staurants
Chen Hao
Product Spec Sheet

Element Brand Product Name
Fixtures GROHE
Lighting Louis Poulsen
Lighting Tom Dixon
Furnishings e15
Fixtures Duravit
Furnishings Fritz Hansen

Product Spec Sheet
Fixtures
byGROHE
Lighting
Lighting
Furnishings
bye15
Fixtures
Furnishings

The Relic Shelter - Fuzhou Teahouse

Neri&Hu Design and Research Office as Architects

The project draws inspiration from imagery uniquely associated with Fuzhou: the Jinshan Temple. This is a rare example of a temple structure built in the middle of a river in China. John Thomson was one of the first photographers ever to travel to the country and provided Western audiences with some of the first glimpses into the Far East.

photo_credit Chen Hao
Chen Hao

的专辑福州和河流最小documented his legendary journey up the Min River, Thomson captured the ancient structure in its original state resting serenely above a floating rock in 1871. This would become a lasting image unmistakably identified with the city of Fuzhou.

photo_credit Chen Hao
Chen Hao

Conceived as an urban artefact and drawing from the historical roots of the city of Fuzhou, the Relic Shelter internalizes a piece of distinct heritage at a time when rapid new development has eroded traditional culture and identity. The client’s brief posed the unique challenge of creating an enclosure for a Chinese artefact – the wooden structure of a high-ranking Qing dynasty official’s residence, replete with ornamental carvings and intricate joinery. Relocated from Anhui to its new home in Fuzhou, the Hui-style structure is enshrined as the inhabitable centrepiece of a new teahouse.

photo_credit Chen Hao
Chen Hao

Envisioned as a house atop a rock, the teahouse is elevated above a rammed concrete base, while its sweeping copper roof echoes the roofline of the enclosed architectural relic. Its core material, rammed concrete, is a modern homage to the traditional earthen dwellings of the region, emphasizing a raw monumentality. Visitors are presented with two images of the building upon approach: the upright silhouette of the form, and its mirrored reflection duplicated in the surrounding pool of water.

photo_credit Chen Hao
Chen Hao

A series of contrasts plays out among elements that are bright and dark, light and heavy, coarse and refined, as visitors enter the grand hall where the structure of the ancient residence is situated. Sky wells penetrate the roof, bringing natural light into the depths of the enclosure and illuminating the priceless artefact on display.

photo_credit Chen Hao
Chen Hao

Only upon reaching the mezzanine does the structural configuration of the building begin to reveal itself. The hovering metal roof is lifted 50 cm off the solid base by copper-clad trusses to introduce a sliver of continuous illumination around its periphery. Wrapping itself around the historical wooden structure, the mezzanine space allows visitors to appreciate intricate carpentry details at eye level.

photo_credit Chen Hao
Chen Hao

The basement level includes a secondary arrival lobby housing a rotunda, a sunken courtyard and tasting rooms. At the top of the rotunda, a carved oculus capped by glass is submerged beneath the pool in the courtyard above. It filters the sun through a thin film of water, creating a mesmerizing play of reflections.

photo_credit Chen Hao
Chen Hao

再保险ad story inDeutsch,Français,Português,EspañolandItaliano

Featured Projects
Latest Products
亚博存款提款技巧
再保险pentigny Theatre by Les Architectes FABG expands the urban horizons of its community
再保险pentigny Theatre by Les Architectes FABG expands the urban horizons of its community

Part of a civic ensemble named the Repentigny Cultural Space, the new Repentigny Theatre in Repentig...More

Villa J-M offers a place of refuge that balances privacy with panoramic views
2022年5月31日 亚博存款提款技巧
Villa J-M offers a place of refuge that balances privacy with panoramic views

On an exposed and windswept site, Villa JM by dreessen willemse architecten offers a place of refuge...More

Top 10 Trending Washbasins
Top 10 Trending Washbasins

Used to wash one’s hand and face, washbasins are both functional and intimate products, manufa...More

Carlsberg Office by C.F. Møller Architects adapts a modern office building with sensitivity to its historic, urban, and scenic surroundings
Carlsberg Office by C.F. Møller Architects adapts a modern office building with sensitivity to its historic, urban, and scenic surroundings

In the historic area of Valby Bakke, Copenhagen, a new central office for the Carlsberg Group by C.F...More

Gaa by Architectkidd rematerializes traditional Thai architecture
Gaa by Architectkidd rematerializes traditional Thai architecture

In Bangkok, Gaa by Architectkidd sees the transformation of a traditional Thai house from Ayutthaya...More

Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find...More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis...More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi...More